Parkiet i podłoga drewniana w Kuchni - porady

Spośród materiałów wykorzystywanych do wykończenia podłóg, coraz większą popularnością cieszy się naturalne drewno. Jest ono w stanie wprowadzić osobliwy, naturalny klimat do każdego pomieszczenia, także do kuchni. Oczywiście parkiet drewniany swoje zadania spełni wyłącznie wtedy, gdy zostanie odpowiednio dopasowany do wystroju wnętrza oraz warunków, które w nim panują.

Znaczenie ma szczególnie ta druga kwestia. Jak wiadomo, w kuchniach mamy do czynienia z podwyższoną wilgotnością, zmiennymi temperaturami, a także z zagrożeniem uszkodzenia podłogi przez spadające garnki, patelnie bądź noże. Wszystko to sprawia, że dobór drewna, jak i sam montaż powinny przebiegać w sposób przemyślany, po uwzględnieniu wszystkich najważniejszych czynników.

podloga-drewniana-kuchnia Parkiet w kuchni - Telefon: 609-370-990

Opinia parkieciarza

Parkiet drewniany w kuchni ma wiele zalet. W pierwszej kolejności należy podkreślić wysokie walory estetyczne takiego rozwiązania. Z pewnością lite drewno pozwoli podnieść rangę pomieszczenia, jak i całego domu bądź mieszkania. Tego typu podłoga jest również ciepła i stosunkowo cicha – nie musimy martwić się również tym, że każdy upadek szklanki czy talerza skończy się stłuczeniem.

Z drugiej jednak strony parkiet drewniany jest narażony na wpływ czynników potencjalnie szkodliwych, których w kuchni przecież nie brakuje. Największym wrogiem podłogi okaże się wilgoć, która prowadzi między innymi do rozwoju mikroorganizmów. Nie należy zapominać również, że w kuchni temperatura zmienia się na okrągło, co również może mieć wpływ na kondycję naszej podłogi. Wszystko to sprawia, że niezwykle ważny wydaje się być dobór odpowiedniego gatunku drewna.parkiet-kuchnia Parkiet w kuchni - Telefon: 609-370-990

Jak dobrze wybrać rodzaj drewna?

Decyzja ta będzie miała wpływ głównie na wytrzymałość podłogi oraz ostateczny koszt całego przedsięwzięcia. Jeżeli chcemy postawić na drewno występujące w Polsce, powinniśmy zdecydować się na gatunki możliwie najtwardsze. Charakteryzują się one bowiem niską nasiąkliwością oraz odpowiednią wytrzymałością na pęcznienie. Polecane są więc takie drewna jak dąb, buk oraz klon.

Jeszcze lepsze parametry użytkowe uzyskamy w przypadku gatunków egzotycznych. Są to drewna niezwykle twarde, a przez to bardzo odporne na wpływ wszystkich czynników szkodliwych. Spośród nich wymienić można między innymi lapacho, teak oraz brazylijską wiśnię. Oczywiście musimy mieć na uwadze, że ich cena będzie wysoka. Poza wyborem gatunku, ważne jest również to, aby drewno miało jednolitą barwę, a także charakteryzowało się równomiernym usłojeniem.

parkiet-drewniany-w-kuchnii Parkiet w kuchni - Telefon: 609-370-990

Jak dbać o taki parkiet?

Chcąc uodpornić parkiet na wpływ wody i zanieczyszczenia, warto zdecydować się na olejowanie bądź lakierowanie. Zabiegi te możemy realizować w pewnych odstępach czasu, przy użyciu odpowiednich środków. Wszystkie informacje dotyczące sposobu użycia olejów i lakierów znajdują się na ich opakowaniach. Dbać o parkiet możemy również poprzez prawidłowe mycie, najlepiej z wykorzystaniem specjalistycznych preparatów. Parkieciarz Targówek oferuje wykonanie wszystkich niezbędnych czynności pielęgnacyjnych. W naszej ofercie znajduje się również montaż. Nasze usługi realizujemy na terenie miasta Warszawa i okolic.

5/5 (1)

Oceń strone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *